A megállapodás keretében az OTP Bank folyamatosan tartja a kapcsolatot a 23 érintett település vezetőivel és egyeztet velük beruházásaik finanszírozási lehetőségeiről.  A hitelintézet segít felmérni a települési beruházások pénzügyi igényeit és abban az esetben, ha a városvezetőknek, illetve az önkormányzati társaságoknak forrásbevonásra volna szükségük, megvizsgálja a hitelezés lehetőségét is az erre javasolt 300 milliárd forintos hitelkeret terhére - áll a közleményben.
 
"A Modern Városok Program sikere nem csak a közvetlenül érintett 23 település érdeke, hiszen legtöbb beruházása tovább fűtheti a magyar gazdaságot, munkahelyeket teremt és fejleszti a helyi szolgáltatásokat, megkönnyítve például a közlekedést, vagy az egészségügyi ellátás igénybevételét. Ezért is vagyunk partnerei ebben a Megyei Jogú Városok Szövetségének, hogy adott esetben pénzügyi hátteret biztosíthassunk a fejlesztésekhez" - idézi a közlemény Wolf Lászlót, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesét.
 
"Ez a partnerségi megállapodás óriási fejlesztéseket szolgálhat a megyei jogú városokban, hiszen a beruházások a települések életének minden területét érintik - városüzemeltetéstől az energetikáig -, felgyorsítva Magyarország erőközpontjainak gazdasági növekedését és lakosság-megtartó erejét. De a fejlesztések nem csak azokat szolgálják, akik az érintett városokban élnek, hanem a környező agglomerációs települések lakóit is" - tette hozzá Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.
 
A közlemény szerint a 23 megyei jogú városban él a magyar lakosság ötöde, ezekben található a működő vállalkozások negyede, a külföldi érdekeltségű vállalkozások 11 százaléka.
 
A 2015-ben meghirdetett Modern Városok Program keretében az érintett városok a korábbi tervek értelmében 269 projektet valósítanak meg: országszerte épülnek a köz- és vasúti, valamint légiközlekedési fejlesztések, illetve egészségügyi és kulturális intézmények, továbbá ipari parkok és turisztikai létesítmények. Ezek közül 65-öt már be is fejeztek. A beruházások teljes összértéke eléri a 4000 milliárd forintot, amelyből eddig 1500 milliárd forintot fizettek ki állami, önkormányzati, valamint uniós forrásból.