Schanda Tamás azt mondta, hogy a tárca felmérte a szakképző iskolák ellátottságát digitális eszközökkel. Már zajlik az igények összesítése, és rendkívüli beszerzésre kapnak lehetőséget azok az intézmények, amelyekben problémába ütközne a digitális oktatás. Ha szükséges, díjmentes kölcsönzéssel is biztosítják az otthoni tanulás és munkavégzés feltételeit - tette hozzá az államtitkár.
 
Kiemelte, hogy az új szakképzési struktúra bevezetésének eredeti ütemterve a digitális munkarend mellett is tartható.
 
Nagy kihívást jelent az intézményeknek a tantermen kívüli, digitális munkarend megszervezése, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok pozitívak: a diákok és az oktatók is igazodnak a rendkívüli helyzethez.
 
Schanda Tamás azt hangoztatta: a tanárok értik, hogy csak az érintkezések számának komoly csökkentésével lehet fékezni és időben széthúzni a vírus terjedését, ezért példás összefogással, a jó gyakorlatok megosztásával segítik egymás munkáját.
 
"Értelemszerűen az informatikai képzést nyújtó iskolák állnak a legjobban", de azoknak az intézményeknek, amelyeknél problémák merültek fel, rendkívüli eszközbeszerzésre nyílt lehetőségük - közölte a politikus.
 
Jelezte, hogy dolgoznak a szakképzési tananyagtár kialakításán.
 
Az államtitkár a gyakorlati oktatással kapcsolatban arról beszélt, hogy lehetőség szerint szintén digitális munkarendben vagy egyéni felkészüléssel, projektfeladatokkal kell teljesíteni a tárgyakat. Az esedékes szintvizsgákat el kell ugyan halasztani, de a szakmai gyakorlat kezdetére szintvizsga nélkül is tanulószerződést köthetnek a diákok - fűzte hozzá.
 
A járványról Schanda Tamás azt mondta, hogy olyan helyzet alakult ki nemcsak Magyarországon, hanem a világ nagy részén, amilyen hosszú évtizedek óta nem volt.
 
"Most az emberéletek (...) megóvása az első, de már gondolnunk kell a gazdasági következményekre is. Tudjuk: ezek drasztikusak lesznek, hatalmas veszteségeket fogunk elszenvedni" - fogalmazott az államtitkár a Magyar Nemzetnek.