Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a bibliotéka szolgáltatási igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a felhívásra több mint százötven önkéntes – olvasó, diák – regisztrált, így reményeik szerint áthidalható lesz a két helyszín közötti körülbelül kétszáz méteres távolság.
    
Az élőláncban közreműködők várhatóan több ezer kötetet lesznek képesek megmozgatni. Bár ez az intézmény háromszázezres állományához mérten - amelynek fele nem a polcokon, hanem raktárban van – jelképes mennyiségnek tűnhet, mégis nagy segítség a munka dandárját végző könyvtári dolgozóknak. A jelzett időszakban – délelőtt 10-11 óra – között az érintett útszakaszt a résztvevők biztonsága érdekében lezárják a forgalom elől.
    
Az igazgatóhelyettes szerint a könyvtár főépületének felújítása előre láthatólag jövő tavaszig tart, a költöztetéssel pedig augusztusban végeznek. Ezután néhány hétre bezárnak, majd ősztől már átmeneti helyükön várják az olvasókat.
    
A nagypréposti palotát a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, egy összességében csaknem 1,9 milliárd forintos költségvetésű beruházási csomag részeként újítják fel – közölt e Zentai László, a városi önkormányzat médiareferense.


    
Az épületre ebből a forrásból 384 millió forintot fordítanak. Lift beszerelésével teszik akadálymentessé a létesítményt és a rekonstrukció része lesz a tetőzet teljes cseréje is. A falakon belül egyebek mellett számítógépes oktatótermet hoznak létre, és megújult környezetben működhet tovább az értékes helyismereti gyűjtemény is.
    
A nagypréposti palota az egri Kossuth Lajos utca barokk épületegyüttesének egyik nevezetes tagja. A rokokó palotát egy, a 18. század elején épült ház helyére, Fellner Jakab tervei alapján 1774 és 1776 között építtette gróf Batthyány Ignác káptalani nagyprépost.