A gazdasági napilap cikke ismerteti: bár a statisztikák szerint – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelfékszabályainak köszönhetően – ma sokkal biztonságosabb körülmények között adósodnak el a hazai háztartások, mint a válság előtt, alig élnek a rendelkezésekre álló lehetőségekkel. Nem látszik áttörés például azon biztosításoknál, amelyek arra hivatottak, hogy váratlan helyzetek bekövetkeztekor az adós (örököse) helyett törlesszék a hitelt.

 Az év első hat hónapjában az MNB adatai szerint a tavalyival lényegében megegyező számú, 41,2 ezer lakáshitel-szerződést kötöttek új vagy használt lakás vásárlására, viszont a 2018 végihez képest csak 1600-zal nőtt az élő hitelfedezeti biztosítások száma, a szerződéseké szeptember végére alig haladta meg a húszezret.

Szakértők szerint igen kevés lakáshitel-felvételben gondolkodó készül hitelfedezeti biztosítást kötni. A keresletet azzal lehetne élénkíteni, ha a lehetőséget a hitelszerződés megkötése kapcsán kínálnák fel, ám ehhez az eddigieknél aktívabban kellene együttműködniük a bankoknak és a biztosítóknak – írta a Világgazdaság.