Veszélyes állat tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegésének vétsége miatt bíróság elé állította az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azt a férfit, akit idén júliusban otthonában etetés közben harapott meg egy általa nevelt texasi csörgőkígyó.

A 60 éves vádlott hosszabb idő óta tartott különböző egzotikus állatokat - köztük hüllőket is - felsőtárkányi lakásán, ahol egy hátsó teraszról nyíló helyiségben üvegterráriumokat rendezett be kígyói számára. Ezekben összesen tizenegy texasi csörgőkígyó élt, melyeket a hüllők életével foglalkozó szakember rendszeresen gondozott, etetett. A kígyók lakhelyéül szolgáló kamra bejárata fölé a vádlott „ZOO” feliratot helyezett el, az ajtóra pedig figyelmeztető feliratot ragasztott, ami az illetéktelen behatolást volt hivatva meggátolni.

2017. július 20-án a férfi kórházba került, mivel az esti órákban etetés közben a kezén megmarta az egyik csörgőkígyó, ami miatt sürgősséggel ellenszérumot kellett beadni neki. Ennek az esetnek a kapcsán szereztek tudomást a hatóságok az engedély nélkül tartott, különösen veszélyesnek minősülő állatokról, melyek a vonatkozó jogszabályi rendelkezés szerint kizárólag állatkertben, illetve cirkuszi menazsériában lettek volna tarthatók, megfelelő körülmények között. A vádlottnál tartott házkutatás során a természetvédelmi hatóság lefoglalta, majd elszállította a hüllőket.

A férfi ellen nyomozás indult, melynek befejeztével  a járási ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A bíróság - az enyhítő körülményekre figyelemmel - az ügyészség által indítványozott pénzbüntetésnél enyhébb joghátrány alkalmazását is elegendőnek ítélte az elkövetővel szemben, akit egy évre próbára bocsátott.